ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Research Infrastructure Registry in Cyprus
Αρχική ΣελίδαΜητρώο Ερευνητικών Υποδομών  /  Chemistry and Material Sciences  /  Analytical Facilities  /  Laboratory of Food Composition, Food Quality and Nutritional Value

Laboratory of Food Composition, Food Quality and Nutritional Value

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περιγραφή και σκοπός της Ερευνητικής Υποδομής
Mission: Official control and monitoring of foodstuffs for quality and safety assessment as regards their Composition, Adulteration and Nutritional claims, so as to promote consumer’s health and interests as well as fair trade and Good Manufacture Practices (GMPs), in order to assist the promotion of healthy diets, based on sound laboratory data. Objective: The monitoring for compliance with the relevant food legislation (covers a wide range of foodstuffs such as Dairy products (i.e. chaloumi & cheese), Fats & Oils (is margarines & olive oil), Honey, Fish, Jams etc. for their composition. Besides the usual micro - and macro components, additional parameters have been included in the programmes, which are thought to either promote (e.g. ω3-ω6 fatty acids, aminoacids, total dietary fibre, minerals, trace elements, phytosterols) or adversely affect (e.g. cholesterol, saturated fatty acids) the human health. The data collected is also used to enrich the National Food Composition Database (FCD) and Food Composition Tables (FCT). This need has been recognized as a result of the increased concern, given to healthy diets, the gaps and inaccuracies in existing FCD and the high prevalence in Cyprus of coronary heart diseases and cancer, which are both related to unhealthy nutrition and unsafe food consumption. As a result of this work, the laboratory has published the Food Composition Tables in 1994 and in 1999. In 2012 the SGL has published the 3rd edition which includes traditional Cyprus dishes and desserts.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μέλη Προσωπικού

7

Μέλη Προσωπικού

Άντρες

0%

Άντρες

Γυναίκες

100%

Γυναίκες

Δημοσιεύσεις

5

Δημοσιεύσεις

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ

  • Ακαδημία
  • Επιχειρήσεις

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Σύστημα Αεριοχρωματογραφίας με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας
  • Όνομα:  Σύστημα Αεριοχρωματογραφίας με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας
  • Περιγραφή:  Σύστημα Αεριοχρωματογραφίας με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας
  • Ποσότητα:  2
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
Προσδιορισμός του προφίλ των λιπαρών οξέων σε λίπη και έλαια.
Έτος:  2006
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users

Acquity UPLC H-Class Core System
  • Όνομα:  Acquity UPLC H-Class Core System
  • Περιγραφή:  Acquity UPLC H-Class Core System
  • Ποσότητα:  1
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
Προσδιορισμός ισταμίνης σε ψάρια.
Έτος:  2020
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users

Συσκευή αυτόματης τιτλοδότησης για τον προσδιορισμό ολικού αζώτου σε τρόφιμα.
  • Όνομα:  Συσκευή αυτόματης τιτλοδότησης για τον προσδιορισμό ολικού αζώτου σε τρόφιμα.
  • Περιγραφή:  Συσκευή αυτόματης τιτλοδότησης για τον προσδιορισμό ολικού αζώτου σε τρόφιμα.
  • Ποσότητα:  1
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
Προσδιορισμός πρωτεϊνών σε τρόφιμα.
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users

Συσκευή χώνευσης
  • Όνομα:  Συσκευή χώνευσης
  • Περιγραφή:  Συσκευή χώνευσης
  • Ποσότητα:  1
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
Χώνευση δειγμάτων τροφίμων παρουσία καταλυτών πριν από την αυτόματη τιτλοδότηση για προσδιορισμό ολικού αζώτου στα τρόφιμα.
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users

Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με διαφορικό διαθλασίμετρο.
  • Όνομα:  Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με διαφορικό διαθλασίμετρο.
  • Περιγραφή:  Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με διαφορικό διαθλασίμετρο.
  • Ποσότητα:  1
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
Προσδιορισμός ΔECN42 σε ελαιόλαδα.
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users

Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με ανιχνευτή συστοιχίας φωτοδιόδων
  • Όνομα:  Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με ανιχνευτή συστοιχίας φωτοδιόδων
  • Περιγραφή:  Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με ανιχνευτή συστοιχίας φωτοδιόδων
  • Ποσότητα:  1
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
Determi
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users

Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με ανιχνευτή φθορισμού
  • Όνομα:  Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με ανιχνευτή φθορισμού
  • Περιγραφή:  Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με ανιχνευτή φθορισμού
  • Ποσότητα:  1
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
HISTAMINE
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users

Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με ανιχνευτή UV
  • Όνομα:  Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με ανιχνευτή UV
  • Περιγραφή:  Σύστημα υγρής χρωματογραφίας συνδεδεμένο με ανιχνευτή UV
  • Ποσότητα:  1
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
HMF
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users

Λυοφιλίωση
  • Όνομα:  Λυοφιλίωση
  • Περιγραφή:  Λυοιλίωση
  • Ποσότητα:  1
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
Aπομάκρυνση υγρασίας από τα τρόφιμα (ξήρανση). Η μέθοδος της λυοφιλίωσης δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου και επιπλέον διατηρεί τα πτητικά αρωματικά συστατικά του.
Έτος:  2020
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users

Συσκευή εκχύλισης λίπους (Soxhlet)
  • Όνομα:  Συσκευή εκχύλισης λίπους (Soxhlet)
  • Περιγραφή:  Συσκευή εκχύλισης λίπους (Soxhlet)
  • Ποσότητα:  1
  • Εργαστήριο / Τμήμα:  Εργαστήριο Σύστασης, Ποοότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων
Σύντομη περιγραφή της χρήσης του εξοπλισμού:
Εκχύλιση λίπους με τη χρήση οργανικού διαλύτη.
Έτος:  2010
Funding Source: 
  • National

Available for access
by external users